Sorularınız için
Yönetici
İletişime Geç:
Ankara, Türkiye
Tunalı Hilmi Cad. 110/9 Çankaya – ANKARA
2022 Adliye’de Nasıl Tercüman Olunur? Tercüman Bilirkişisi Kimdir? Bilirkişi Sertifikasını www.tercumix.com ‘dan Alabilirsiniz.
Adli yeminli tercüman bilirkişi illerin adliyeleri tarafından yılın belli zaman diliminde açılan ilanlara başvuru yapan kişiler arasından seçilmektedir. Bu mesleği yapmak için çeşitli koşullar bulunmaktadır. Bu kişiler adli yeminli tercüme ve çeviri gereken diğer yerler de çalışmaktadırlar. Yeminli tercümanlar sözlü veya yazılı tercümanlık yapmaktadırlar.
Adli yeminli tercüman bilirkişi unvanına sahip kişiler mahkemelerde taraflardan birinin Türkçe bilmemesi halinde esnasında tarafların dinlenmesi, iddianamenin anlatılması, iddia ve savunma ile ilgili ana hususların tercümesi, duruşma kaydı çözümleme/deşifre işlemi çevirisi gibi görevleri yerine getirmekle yükümlüdür.
Adli Bilirkişi Tercüman Nedir?
Adalet komisyonu karşısında, tercüman yemini edilerek adli yemin bilirkişi belgesi alan kişilere adli tercüman bilirkişi ya da bilinen ismi ile adli yeminli tercüman denir. Bu görevi yapan kişiler tarafından yapılan tercüme evrakları ıslak imza ve kaşe yapılarak resmi evrak haline dönüşür. Bu nedenle adli tercüman olmak isteyenlerin alanında uzman olması gerekir.
Resmi evrakların tercümesinin yapılması her zaman için yeterli olmayabilir. Böyle bir durumda tercümesi yapılan evrakın resmiyet kazanması istenir. Resmi evraklar tercüme edildikten sonra müşteriden gelen talep doğrultusunda yeminli tercümanlar veya noter yeminli tercümanlar sayesinde evrakların resmiyet kazanması sağlanır.
Adli Yeminli Tercüman Nedir?
Herhangi bir dili profesyonel olarak bilen ve çeviri yeteneğine sahip olduğunu kanıtlayabilen kişilere yeminli tercüman denir. Yeminli tercümanlar ellerindeki yemin zaptı sayesinde çeviri belgelerinin tercümelerini kontrol ederek onaylama yetkisine sahiptir. Yeminli tercümanların onayından geçmiş belgelerin mutlak doğru şeklide çevrildiği kabul edilir. Dolayısı ile eksik ya da yanlış çevrilmiş belgeler yeminli tercümanlardan onay almaz.
Yeminli tercümanların yanlış ya da eksik çevrilen belgeleri tasdiklemeleri halinde hukuki bir süreç başlatılır. Sorumluluklarını olması gereken şekilde yerine getirmeyen tercümanlara bu hukuki süreç doğrultusunda ceza verilir.
Adalet Bakanlığı Tercüman Ne İş Yapar?
Bilirkişi tercüman olan kişiler diğer çevirmenlerin çalıştığı tüm alanlarda çalışabilmektedirler. Bu unvanı almak çevirmenlik ihtiyacı duyulan birçok sektörde çalışma olanaklarına sahip olmak demektedir. Bu kişilerin çalıştığı en önemli yerlerin başında ise mahkemeler gelmektedir. Mahkememde tercümanlık yapmak davaların sonuçlarını etkilediği için yeminli tercümanlık yapmanın ciddi bir sorumluluğu bulunmaktadır.
Son derece önemli olan mahkemede yeminli tercümanlık mesleğini her yeminli tercüman istediği zaman yapamaz. Mahkemelerde çalışan tercümanlar bilirkişi yeminli tercüman unvanı ile çalışırlar. Bu mesleği yapacak kişilerin her ilin adalet komisyonunun yılın belli zamanlarında ilan ettiği yeminli tercümanlık ilanlarına başvurması gerekir.
Adliyede Tercüman Nasıl Olunur?
Adli yeminli bilirkişi tercüman olmak isteyen kişilerin genellikle yılın sonunda yapılan ilanlardan sonra başvuru formunu doldurarak Adli Yargı İlk Derece Mahkemelerindeki Adalet Komisyon Başkanlığına başvurması gerekmektedir. Bununla birlikte dil beyanı formları ve başvuru esnasında istenen diğer belgeler eksiksiz olarak teslim edilmeli ve başvuru şahsen yapılmalıdır.
Şahsen başvuru yapma imkanı bulunmayan bireylerin başvuru belgelerinin asıllarını ibraz ederek onaylatmaları istenir. Bu belgelerin ise bulunulan bölgedeki Cumhuriyet Başsavcılıkları aracılığıyla ilgili Adalet Komisyonu Başkanlığına iletmeleri istenmektedir. Başvurular ise her ilde farklı tarihlerde gerçekleştiği için ilgili birimden başvuru tarihleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Tercüman Bilirkişi Olma Şartları Nelerdir?
Adli bilirkişi tercüman olmanın bazı şartları vardır. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- Adli tercüman olmak isteyen birinin öncelikle Türk vatandaşı olması veya İçişleri Bakanlığı onaylı Mavi Kart sahibi olması,
- Bu mesleği yapmasına engel herhangi fiziksel veya zihinsel bir engelinin olmaması ve reşit olması,
- 18 yaşını doldurmuş olması ve en az ilkokul mezunu olması,
- Devlete yönelik herhangi bir suçtan sabıkasının olmaması ve ertelenmiş hükmünün bulunmaması,
- Meslek icrasının yasaklanmamış olması veya devlet memurluğundan men edilmemiş olması,
- Başvuru yaptığı il sınırları içinde yaşıyor olması,
- Başka bir adli yeminli tercüman komisyonunun listesinde yer almaması gerekmektedir.
Adliye Yeminli Tercümanlık Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Adli tercüman bilirkişi olmak için başvurunun eksiksiz yapılması son derece önemlidir. Başvuru esnasında istenen belgeler şu şekildedir:
- Başvuru sahibinin banka şubesi ve IBAN bilgilerinin eklendiği Tercüman Bilirkişi Başvuru Formu
- C İçişleri Bakanlığı tarafından verilmiş T.C. kimlik kartı, pasaport ve ehliyet
- E devlet onaylı, e-imzalı Nüfus Kayıt Örneği
- İkametgah/ yerleşim yeri belgesi (E devlet onaylı olabilir.)
- Diploma, sertifika, sınav sonuç belgesi gibi adli yeminli tercüman olmak istediği dili yeterli düzeyde bildiğini kanıtlayan belgeler.
- Başvuru sahibinin eğitim durumunu gösteren evrak ve 2 adet vesikalık/biyometrik fotoğraf.
- E-devlet onaylı e-imzalı sabıka kaydının temiz olduğunu gösteren Adli Sicil Kaydı belgesi.
Yeminli Tercümanlık Belgesi Nasıl Alınır?
Tercümanlık belgesi almak isteyenlerin en az iki dil bilmesi gerekir. Tercümanlık mesleğini yapacak kişiler çevirmenlik yapacağı dilin dilbilgisi kurallarına hakim ve bu dil hakkında geniş kapsamlı bilgi sahibi olan kişiler olmalıdır. Yeminli tercümanlık belgesi almak için noter huzurunda yemin etmek gerekir. Unutulmamalıdır ki her tercüman yeminli tercüman olamamaktadır.
Yeminli tercüman bilirkişi olmaya hak kazanan kişiler en yetkin tercümanlar olarak toplumundaki güvenilir çevirmenlerdir. Yeminli tercümanların yaptığı çeviriler mutlak doğru olarak kabul edildiğinden sorumluluğu oldukça büyüktür. Bu mesleği yapan kişilerin yapacağı yanlış çeviriler geri dönüşü olmayan retlere ve yetkili kurumların açacağı davalara sebebiyet verebilmektedir.
Adliyede Tercüman Maaşları Ne Kadardır?
Tercüman bilirkişi ücretleri 2021 yılında da her yıl olduğu gibi dosyadan dosyaya farklılık göstermektedir. Adliyede tercüman maaşları ayrıca çeviri yapılan dile göre de değişmektedir. Maaşlarla ilgili kesin bir rakam söylemek mümkün olmasa da bakılan dosyanın hacmi alınacak ücretle paralel olacaktır.
Tercüman Bilirkişi midir?
Çoğunlukla tercüman bilirkişi tek bir kavram olarak kullanılsa da esasen tercümanlık ve bilirkişilik birbirinden farklı iki terimdir. Bilirkişi belli bir konudan iyi anlayan ve o konuda çözümsüzlükle karşılaşan kişilerin başvurduğu yetkinliğe sahip kişidir. Bilirkişiler her meslek grubunda olabilir.
Tercümanlık ise bir veya birden fazla dile profesyonellik derecesinde hakim olan kişilerin yazılı veya sözlü çeviri yapmasıdır. Dolayısı ile bu iki meslek grubu farklı görevlere sahiptir ve bilirkişi tercüman değildir. Kısaca tercümanlar dil alanındaki bilirkişilerdir ancak her bilirkişi tercüman değildir diyebiliriz.
Tercüman bilirkişi, mahkeme süreçlerinde ihtiyaç duyulan tercüme hizmetinin adli yemin etmiş kişilerce oluşmaktadır. Yapılan tercümenin aslına uygun ve bu dile tam olarak hakim yeminli tercümanların adli yemin ederek elde ettikleri ek unvandır.
İş Ortaklarımız:
Çevrimiçi çeviri
7/24 – hızlı ve kolay
Kişisel Danışmanlık
Her zaman Yanınızdayız
Profesyonel Çeviriler Kolaylaştı
Şimdi bir ön sorgulama yapın ve %10 tanıtım indirimimizden yararlanın!
Belgeni Yükle
Kısa sürede çevrilmesini istediğin belgeni sisteme yükle.
- İsteğe bağlı, 24/7
- Sipariş durumunuzu takip edin
- Çeviri hemen başlar
Fiyat Al
Belgeni yükledikten sonra editör ekibimiz en uygun fiyat teklifini verecektir.
- Tam otomatik
- Toplu fiyatlandırma
- Test ortamı
Tercümen Hazır
Ödemenizi tamamladıktan sonra işlemler başlatılacak ve belgeniz teslim edilecek.
- Özelleştirilmiş iş akışları
- Eklentiler: Video transkripsiyon vb.
- Hacim indirimleri