Malta Vatandaşlığı

Malta Vatandaşlığı, Malta’ya yerleşmek isteyenlerin sıkça merak ettiği bir konudur, öncelikle biraz Malta’dan bahsedelim. Malta 2004 yılında Avrupa Birliği üyesi olmuştur daha sonra 2007’de ise Schengen anlaşması ile birlikte Schengen bölgesine dahil edilmiştir. Malta, gerek iklimi gerekse ekonomik koşulları sayesinde vatandaşı olan insanlara çeşitli avantajlar sunmaktadır. İngilizce konuşan nüfusu sayesinde ise dil öğrenmek oldukça kolaydır.

Malta Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Schengen ülkelerinden bazıları sermayeye dayalı olan vatandaşlık şartnamesi getirmişlerdir, Malta’da bu ülkelerden bir tanesidir. Gerekli koşulları karşıladığınız taktirde başvuruda bulunduktan sonra Malta Vatandaşlık Programı Malta Vatandaşlığı yolunu en hızlı şekilde açar. Başvurucu sürecini başarıyla tamamladığınız taktirde şahsınız ve aileniz adına vatandaşlık almaya hak kazanmanız mümkündür.

Malta vatandaşlık başvurusu yapmadan önce ilk adım daimi oturum almaktır, tabii bu Malta yatırım yoluyla vatandaşlık programı sayesinde olmaktadır. Bu sayede oturum izni elde ettikten sonra hem Malta hem de Avrupa Birliği vatandaşları ile aynı hak ve özgürlüklere sahip olmanız mümkündür. Malta’da 3 aydan fazla ikamet etmek gerektiren bir durumunuz varsa göçmenlik ve vatandaşlık ofisinden izin almanız gerekmektedir. Bu izin özel esaslara göre ve kişinin ikamet süresine göre verilmektedir.

Malta oturum izninde, bir asgari mülkiyet sahipliği aranmadığı ama bazı durumlarda Taşınmaz Mülkiyet Edinme iznine gerek duyulduğu bilinmektedir. Malta oturum izni için şartlar, başvuran kişinin vatandaşı olduğu ülkeye göre değişmektedir. Fakat hangi ülke vatandaşı olursanız olun tüm dünya ülkeleri için geçerli olan şart ekonomik açıdan kendisine yeterliliktir.

Malta vatandaşlığı talebinde bulunduğunuz taktirde finansal konuda Malta hükümetinden hiçbir maddi destek almadan hayatınızı sürdürecek olanağa ve gelire sahip olmanız gerekmektedir. Malta’da oturum izni talebinde bulunacak olan AB veya üçüncü ülke vatandaşları için öncelikli şart; düzenli bir geliri olan bir yerde çalışıyor olmaktır. Vatandaşlığa başvurulduğunda oturum iznine sahip olan kişinin fiziksel bir engeli olup olmadığına ve çalışan sıfatına sahip olup olmadığına bakılmaktadır.

En Kolay Malta Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Çalışan sıfatına sahip olunmadığı zaman Malta uzun süreli oturum almanın tek yolu öğrenciliktir. Malta’daki kolejlerde, üniversitelerde ve diğer okullarda eğitim gören yabancı öğrenciler için eğitim gördükleri süre için oturma izni verilmektedir. Fakat öğrenci reşit değilse öğrencinin yasal olan vasisi de ona refakat etmek adına Malta’da oturum iznine başvurabilmektedir. Bu başvurunun şartı ise düzenli bir gelire sahip olmaktır, ülkede zorlanmadan yaşayabileceklerini ve okul masraflarını karşılayabileceklerine dair bir belge sunmak zorundalardır.

Çalışma veya öğrenim amaçlı Malta’da ikamet edenlerin veya ailelerinin orada 5 sene yasal olarak ve kesintisiz yaşadıktan sonra daimi ikamet ve Malta Vatandaşlığı için başvuruda bulunmaları mümkündür. Başvuru sahipleri yılda 6 aydan fazla Malta dışında kalmamalılardır. Avrupa Birliği vatandaşı olmayanlar için sürekli oturum izninde bazı farklılıklar yer almaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Malta’da çalışabilmeleri için öncelikli olarak çalışma izinleri bulunması gerekmektedir. Malta çalışma izni için gerekli belgelerin tercüme işlemlerinizi Tercümix yeminli tercümanlar vasıtası ile hızlı ve güvenilir bir şekilde yaptırabilirsiniz.

Malta’da bilgi teknolojisi ve finansal hizmetler alanlarında istihdam açığı bulunmaktadır ve bu alanlarda yetişmiş olanların Malta oturum izni almaları daha kolay olmaktadır. Serbest meslek icra eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Malta’da çalışma izni aldıktan sonra 6 ay içerisinde en düşük 100.000 Euro sermaye yatırımı yapmaları gerekmektedir. Bu sermaye harcaması, yalnızca sabit ve iş amaçlı varlıklardan oluşmaktadır, kira sözleşmeleri geçerli sayılmamaktadır.

Malta Vatandaşlığı ve Avantajları

Malta vatandaşlığı bir çok yönden kişilere avantajlar sağlamaktadır. Bu avantajları şöyle sıralayabiliriz;

  • Malta, Avrupa Birliğine üyedir bu sebeple 28 Avrupa Birliği üyesi olan ülkeye ve ayrı olarak İsviçre’ye vizesiz seyahat imkanı sunmaktadır.
  • Başvuru ile verilen Schengen ikametgah statüsü, bu statü ile beraber Schengen ülkelerinde oturum izni elde edilmiş olur.
  • ABD, Kanada ve İngiltere başta olmak üzere 168 ülkeye vizesiz giriş yapılabilir.
  • Malta vatandaşlığı alındığı taktirde bu vatandaşlıktan kişinin birinci dereceden olan akrabaları bazı şartları yerine getirerek faydalanabilir.
  • Avrupa Birliğine üye olan devletlerde sürekli olarak yaşama hakkı elde edilir.
  • Çifte vatandaşlığa imkan veren Malta, başvuru sahiplerine kendi ülkelerinin vatandaşlığından çıkma şartı sunmaz.
  • Başvuru yaptıktan sonra bu süreci başarı ile tamamlayan kişiler 12 ay gibi bir süre içinde Malta pasaportu almaktadırlar.
  • Avrupa Birliğine üye ülke vatandaşlarının faydalandığı tüm sağlık haklarından faydalanabilirler.
  • Malta’da vergi, sadece Malta içinde kazanılmış olan gelirler için uygulanmaktadır. Malta dışında kazanılan sermaye muaf olsun olmasın vergiye tabi tutulmaz.

Malta Vatandaşlığı Programı

2013 yılının Kasım ayında çıkan bir kanun ile yabancı ülke vatandaşları için yatırım yolu ile Malta Vatandaşlığı programının önü açılmıştır. 2014 yılı itibari ile de bu kanun Avrupa Birliği tarafından onaylanmış ve yasal olmuştur. Yatırım yolu ile olan Malta Vatandaşlığı programında bazı şartları karşılayan başvuru sahiplerinin vatandaşlık taleplerine eşi, çocukları, anne babası, büyükanne ve büyükbabası dahil olmaktadır.

Yatırım yolu ile Malta vatandaşlığı için üç adet farklı yolu bulunmaktadır, bunlar şu şekildedir;

1.      Ulusal Kalkınmaya Katkı

Yatırım yolu ile Malta Vatandaşlığı almak üzere başvuru yapan kişinin 18 yaşını doldurmuş olması ve koşulları tamamen yerine getirmiş olması gerekmektedir. Başvuru sahibi Malta Vatandaşlığı elde edebilmek için 650.000 Euro ile Malta’ya yatırım yapmalıdır. Eş ve çocukların 25.000 Euro olacak şekilde katkıda bulunmaları gerekmektedir, 18 – 26 yaş aralığında olan ve evelenmemiş kişiler için bu tutar 50.000 Euro’dur.

2.      Gayrimenkul Alımı

Yatırım yolu ile Malta Vatandaşı olmanın bir diğer yolu ise 350.000 Euro değerinde bir gayrimenkul satın alımıdır veya senelik 16.000 Euro olması gerekçesiyle toplamda 5 sene boyunca belirlenmiş miktarlarda yatırım yapmasıdır.

3.      Hisse Yatırımı

Hisse yatırımı programı, başvuru sahibinin Malta Devleti tarafından 5 sene boyunca korunması onaylanmış hisselere belirli aralıklarla her yıl olacak şekilde minimum 150.000 Euro yatırması gereken programdır. Hisse yatırımcısının bu yatırımları Malta Hükümetinin belirlemiş olduğu hisselere yatırması koşul olarak sunulmaktadır.

Yatırım yolu ile Malta Vatandaşlığı için şu şartlar gerekmektedir;

  • Kişinin 18 yaşını doldurmuş olması
  • Başvurunun eksiksiz olarak bütün şartlarını karşılamak
  • Malta’da bir ikamet adresine sahip olmak
  • Malta Vatandaşlık departmanı tarafından belirlenen ve gerekli görülen yatırımları yapmayı kabul etmek ve tüm koşulların sağlanması.

Malta’da şube açmak amacı olan bir Türk firmasının en az 3 yıl önce kurulmuş olması gerekmektedir. Bu sayede oturum izni almak isteyen kişiye avantaj sağlamaktadır. Malta’da şube açmak isteyen yetkilinin, 100.000 Euro değerinde hisse sermayesi olması gerekmektedir. Bunun dışında sadece şirket tarafından kullanılacak 100.000 Euro değerinde sermaye gerekmektedir.

Tercumix Tercümenin Diğer İş Ortaklıkları

www.doratercume.com

www.deutschstube.com

www.vizelazig.com

Çevrimiçi çeviri

7/24 – hızlı ve kolay

Kişisel Danışmanlık

Her zaman Yanınızdayız

Profesyonel Çeviriler Kolaylaştı

Şimdi bir ön sorgulama yapın ve %10 tanıtım indirimimizden yararlanın!

image

Belgeni Yükle

Kısa sürede çevrilmesini istediğin belgeni sisteme yükle.

image

Fiyat Al

Belgeni yükledikten sonra editör ekibimiz en uygun fiyat teklifini verecektir.

image

Tercümen Hazır

Ödemenizi tamamladıktan sonra işlemler başlatılacak ve belgeniz teslim edilecek.

Anında Teklif Alın



    Tercumix İletişim
    Bizi Arayın