Üniversite’den Ustalık, Kalfalık ve Usta Öğretici Sertifikası

Üniversite’den Ustalık, Kalfalık ve Usta Öğretici sertifikası alırken kişilerin doğru kurumlardan bu belgeleri almaları önemli bir konudur. Çünkü ustalık belgesi bulunan kişiler meslekleri ile alakalı olarak bağımsız iş yeri açma hakkına sahiptir. Yanında çırak çalıştırmayı düşünen kişilerin ise usta öğreticilik belgesi alması önemlidir.

Kalfalık ve ustalık ile ilgili mesleki eğitim merkezleri yılda 6 kere bu sınavları gerçekleştirir. Bu sınavlar iki ayda bir olacak şekilde yapılır. Ustalık sınavı tarihleri genelde 1 hafta öncesinden ilan edilir. Sınavda başarılı olan kişiler belge almaya hak kazanır. Sınavda başarısız olanlar ise sonraki dönemde sadece başarısız oldukları derslerden sınava girerler. Ustalık Eğitim Süreleri ise bakanlıklar tarafından belirlenir.

Kalfalık ve Ustalık Belgesi Kimler alabilir?

Aynı meslek dalında kalfalık belgesi bulunan kişiler ustalık belgesi alabilir. Üniversite’den ustalık, kalfalık ve usta öğretici sertifikası almak mümkündür. Aynı meslek dalında meslek lisesinden mezun olan kişiler de ustalık belgesi alabilir. Bunun yanında ilkokul mezunlarının toplam 11 yıl boyunca, lise ve üzeri mezunlarının ise toplam 8 yıl boyunca çalıştıklarını SGK hizmet belgesi ile ispat eden kişiler ustalık sınavına girip belge alabilirler.

Milli Eğitim Bakanlığınca meslek dallarında çalıştığı tespit edilen, bakanlığın ilan ettiği tarihten sonra 3 ay içerisinde müracaat eden ve 18 yaşını doldurmuş olan kişiler doğrudan ustalık belgesi alabilirler. 16 yaşını doldurmuş olan kişiler ise kapsam ve süreleri bakanlık tarafından belirlenen eğitime girerek Kalfalık sınavlarına alınırlar.

Sınavlarda başarılı olan kişilere kalfalık belgesi verilir. Kalfalık belgesini alarak 22 yaşını dolduran kişiler ustalık sınavlarına girerek başarılı olmaları durumunda ustalık belgesi alabilirler. Lise ve dengi okullardan 1985-86 yıllarında mezun olanlara kadar olan kişilere doğrudan ustalık belgesi verilebilir. En az üç yıl sürelik teknik ve mesleki öğretim kurumlarından mezun olan kişiler ise bakanlığın düzenlemiş olduğu ustalık eğitim kurslarına katılarak ya da doğrudan ustalık belgesi alabilirler.

Kalfalık ve Ustalık Belgesi Denklik ile Nasıl Alınabilir?

22 yaşını geçmiş olan kişiler en az ilkokul mezunu olmak şartı ile denklik yoluyla veya sınavla kalfalık ve ustalık belgesi alabilirler. Üniversite’den ustalık, kalfalık ve usta öğretici sertifikası alınması mümkündür. Bu sertifika içinde kurumumuza başvuru yapmaları ve verilen online eğitim sonrası düzenlenecek sınavda başarılı olmaları yeterli olacaktır.

1996-97 yılı ve öncesinde ilkokulu bitirmiş olan kişilerin ilkokul diplomaları ile değerlendirme işlemleri gerçekleştirilir. 1996-97 yıllarında ilkokulu bitiremeden ayrılan kişiler ise ikinci kademe okur yazarlık belgesi bulunuyorsa açık öğretim ortaokuluna kayıt yaptırarak ustalık ve kalfalık belgesi alabilir.

Başvuru işlemlerinin sınav döneminden en az 1 ay öncesinde Mesleki eğitim merkezlerine yapılması gerekir. Bu süre içerisinde başvuru yapmayanların bir sonraki dönemi beklemesi gerekir.

Meslekleri ile ilgili bir işte çalıştığını SGK ve BAĞKUR prim dökümü ile kanıtlayanlar Sınava girerek kalfalık belgesi alabilirler. Kendi mesleklerinde 5 yıl boyunca çalıştıklarını ispat edenler ise eğer kalfalık belgeleri yoksa sınavda başarılı olmak kaydı ile kalfalık belgesi alabilirler. Diğer sınav döneminde ise ustalık belgesi alabilirler. Kalfalık belgesi bulunan kişiler sınava girerek ustalık belgesi alabilirler.

Ustalık Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?

Farklı meslek dalları için kalfalık ve ustalık belgesi almak mümkündür. Mobilya ustalığı, tesisatçı, aşçılık, inşaat ustalığı gibi çeşitli mesleklerde kalfalık ve ustalık belgesi alınması gerekir. Üniversite’den ustalık, kalfalık ve usta öğreticisi sertifikası alınabilir.

Çalıştığının belgelenmesi durumunda denklik yolu ile başvuruda bulunulması halinde Kalfalık Belgesi için ilk başvurudan sonra 1-2 aylık bir denklik süreci bulunur. 1 aylık süreç sınav süreci iken diğer 1 aylık süreç ise belge basımı için geçen süredir. Ustalık belgesi almak için kişilerin bir sonraki sınav dönemini beklemesi gerekir.

Türkiye’de çeşitli meslekler için 8 seviye bulunur. Kalfalık belgesi 3. Seviye olarak ustalık belgesi ile 4ç seviye olarak belirlenmiştir. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre Tehlikeli ya da Çok tehlikeli sınıfta çalışan kişilerin mesleki eğitim belgesi bulunması gerekir.

MYK’nın yayınlamış olduğu 48 meslek dalında çalışan kişilerin ilgili meslek dalında bir meslek lisesinden mezun olması gerekir. Bunun yanında Ustalık Belgesi ya da mesleki yeterlilik belgesi bulunmalıdır. Burada Kalfalık belgesi mesleki yeterlilik belgesi olarak değerlendirilmez. Kalfalık Belgesi 3. Seviye bir belgedir. MYK vermiş olduğu belgelerde 3. Seviye mesleki yeterlilik belgelerini kabul eder. Ancak MEB’in verdiği kalfalık belgesi kabul edilmez.

Ustalık Belgesi Bulunan Kişiler Eğitim Verebilir Mi?

Ustalık belgesi bulunan kişilerin eğitim vermesi mümkün değildir. Eğitim verebilmek için Üniversite’den ustalık, kalfalık ve usta öğreticisi sertifikası bulunması gerekir. Ustalık yeterliliği bulunan ve bakanlığın açmış olduğu iş pedagojisi kurslarını başarılı bir şekilde tamamlayan kişilere usta öğreticilik belgesi verilir.

Usta öğreticisi belgesi ile kişiler kendi mesleklerinde eğitici olabilirler. İş yerlerinde çırak ya da kalfa çalıştırılabilmesi için iş yerinde çırak ve kalfaların pratik eğitiminden sorumlu olan usta öğreticisi belgesi bulunan birinin bulunması gerekir. Usta öğreticilik ile alakalı sınıf açılması durumunda mesleki eğitim merkezlerinde kurs başlatılabilir.

Kişilerin kurslara katılması zorunludur. Ders saatinin dörtte birinden daha fazla devamsızlık yapan kişiler başarısız sayılır. Kurs programları genelde 40 saattir. Toplamda da 8 ders bulunur. Kurs sonunda öğrencilerin başarılı olması durumunda kişilere Usta Öğreticilik Kurs Belgesi verilir.

Ustalık ve kalfalık belge zorunluluğu bulunan pek çok meslek vardır. Bunların birkaçı; ahşap kalıpçı, ağır vasıta tecrübe sürücüsü, ahşap mobilya imalatçısı, alüminyum kaynakçı, asansör bakım ve onarımcısı, baca kontrol personeli, ayakçı, boyama operatörü, çelik kaynakçısı, cam kesim elemanı, çimento üretim elemanı, PVC doğrama montajcısı, presçi, refrakterci, röle görevlisi, seramik karo kaplamacısı şeklindedir.

Yurtdışı için Gerekli Olan Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?

Üniversite onaylı ustalık belgeleri dünyanın pek çok yerinde geçerlidir. Üniversite’den ustalık, kalfalık ve usta öğreticisi sertifikası almak son derece kolaydır. Bunun için kurumumuza başvurabilirsiniz. Meslekle alakalı eğitim verilmesinin ardından yapılan sınavla kişiler ustalık belgesi almaya hak kazanabilir. Başvuru, eğitimler ve geriye kalan diğer işlemlerin hepsi bizim tarafımızdan gerçekleştirilir. Bu işlemlerin sonunda kişiler uluslararası geçerliliği bulunan ustalık belgesine sahip olabilirler.

Aşçılık, kasaplık, pastacılık, dönercilik, güzellik uzmanlığı, çiğ köftecilik, fırıncılık, bayan kuaförlüğü, süt ve süt ürünleri işletmeciliği, tatlıcılık, kebapçılık, pizzacılık, estetisyenlik, erkek kuaförü gibi çeşitli alanlarda uluslararası geçerli olan ustalık belgesi alınabilir. Vize başvurularında bu belgeler konsolosluklara sunulabilir. Vize dosyanızda mesleki belgeniz eksikse vize alamazsınız. Sizler de mesleki belgelere ihtiyaç duyuyorsanız bize ulaşabilirsiniz.

Daha pek çok hizmetimizden yararlanmak için firmamıza hemen ulaşabilirsiniz!

0 531 504 36 09 

Diğer İş Ortaklarımız ;

www.doratercume.com

www.vizelazig.com

www.deutschstube.com

 

Çevrimiçi çeviri

7/24 – hızlı ve kolay

Kişisel Danışmanlık

Her zaman Yanınızdayız

image

Belgeni Yükle

Kısa sürede çevrilmesini istediğin belgeni sisteme yükle.

image

Fiyat Al

Belgeni yükledikten sonra editör ekibimiz en uygun fiyat teklifini verecektir.

image

Tercümen Hazır

Ödemenizi tamamladıktan sonra işlemler başlatılacak ve belgeniz teslim edilecek.

Anında Teklif Alın



    Tercumix İletişim
    Bizi Arayın